”Cyklister borde lära sig trafikregler”. Är det en kommentar du som cyklist fått höra någon gång? Vår läsare Oskar Jalkevik som både cyklar och kör buss i Stockholm skrev en krönika i ämnet. Här läser du den.
Cyklistbloggens gästbloggare är utvalda skribenter som har något viktigt, engagerande eller kontroversiellt att säga om exempelvis trafik, politik säkerhet inom cykling.
Härom dagen skrev Sanna Lundström en krönika i tidningen Metro att cyklister måste lära sig trafikregler. Jag tänker samma sak om alla trafikanter när jag själv cyklar, går, kör bil eller buss.
Du promenerar längs Skeppsbron i Stockholm och tycker att cyklisterna kör väldigt fort och kommer för nära. Nästa dag cyklar du samma sträcka och irriterar dig på fotgängarna som går i cykelbanan.
Fotgängare som går i cykelbanan
Du cyklar längs Hornsgatan och irriterar dig över att det står bilar och lastbilar i cykelfälten. Lastbilsföraren är minst lika irriterad över bilister som använder lastzonerna som parkering.
Bilister som ignorerar stoppförbudet i cykelfälten
Du har precis fått grön gubbe och går ut på övergångstället när någon cyklar mot rött. Samma cyklist blev nyss prejad av en lastbilsförare som inte kollade ordentligt i högerspegeln vid högersväng. Även cyklister med lyse och reflex utsätts dagligen för detta.
Cyklister som inte stannar vid övergångsställen
På trafikskolan fick vi lära oss att hastigheten är avgörande för att minska trafikskadorna, ändå kör många av oss (även jag) för fort.
Det är meningslöst att skriva debattartiklar som utmålar en trafikanttyp som mer regelvidrig än andra. Alla slarvar med trafikreglerna. Vi ser det hos andra trafikanttyper än den vi själva tillhör för stunden. I stället borde debatten handla om vilken typ av transporter vi vill ha i den trånga staden. Luftkvalitén förbättrades när stora delar av centrala Stockholm stängdes för biltrafik under Obamas besök. Många stockholmare vill göra mer aktiva resor. Gång och cykling ger den möjligheten samtidigt som dessa transportslag tar väldigt lite plats och ger låg miljöpåverkan. Det är naturligt att gång- och cykeltrafik prioriteras högst i stadens framkomlighetsstrategi.
Jag menar inte att biltrafik ska förbjudas utan att trafikmiljöer ska utformas så att fotgängare och cyklister får det enklare. Att separera fotgängare och cyklister är ett första steg. När du irriterar dig över cyklister på Götgatan ska du tänka på att bilisterna har en dubbelfilig tunnel under Södermalm, utan att passera trafikjus och övergångställen. Om cyklisterna erbjöds samma goda framkomlighet skulle ännu fler välja cykeln och färre trafikkonflikter uppstå.
Oskar Jalkevik
Åretruntcyklist och busschaufför
Fotnot: Denna text är också publicerad som krönika i Metro